Budapest folyóirat 1945–2020

A BUDAPEST című havi lap, a „városlakók folyóirata”, számos képpel, illusztrációval, korabeli fotográfiával teszi élvezetessé a főváros kulturális életéről, épületeiről, történelméről, hangulatáról, de mindenek előtt lakóiról szóló írásokat. A lap 1945. október 15-én indult, főszerkesztője Némethy Károly, a főváros kulturális tanácsnoka volt. 1947-es megszűnését követően 1966-ban a főváros kulturális folyóirataként indult újra, 1988-as megszűnéséig a Fővárosi Tanács lapjaként jelent meg. Második folyamának szerkesztői Mesterházi Lajos, Fekete Gyula, Vargha Balázs, Jávor Ottó és Szabó János voltak. A lap újraindítását egy kávéházi asztaltársaság, a Nagy Budapest Törzsasztal határozta el 2003-ban, így harmadízben 2004. március 15-én jelent meg Buza Péter szerkesztésében, aki így ír a lap hivatásáról: „Milyen város az, amelynek nincsen ilyen lapja? Sőt! Nincsen lapja egyáltalán! Olyan sincs. Főváros. Világváros. Amelynek nem fontos, hogy üzenjen a polgárainak: kétezer éve élek itt a Dunánál, és van mit mondanom nektek magamról, múltamról, arcomról. Meg rólatok. Mert együtt vagyunk »múlttal és jelennel, mi, együtt«, a város. Ezt pedig meg kell mutatni. Így leszünk majd végre valóban otthon.”

Frissítés
A folyóirat adatbázisa minden évben egyszer frissül az előző évi számokkal.

Köszönetnyilvánítás
Az adatbázis létrejöttét a fővárost és a BUDAPEST folyóiratot kedvelők adakozásának köszönhetjük. Az adományozóink jegyzéke itt található. A digitalizálás és a keresőprogram az ARCANUM Adatbázis Kft munkája.

A keresésről
A BUDAPEST digitalizálásához 1945-től 2006-ig a nyomtatott kiadványokat használtuk. A folyóirat-oldalakat beszkenneltük, ezt követően optikai karakterfelismeréssel vált lehetővé, hogy a folyóiratcikkek minden szava kereshető. A találatok megjelenítésekor az eredeti folyóirat-oldalak képmása látható. 2007-től a folyóirat elektronikusan tördelt változatát használjuk. Ennek következtében a megjelenített oldalak minősége sokkal jobb, de a nagyobb méretű állományok miatt a keresés és megjelenítés valamivel lassabb lehet.

Kellemes kutakodást kíván A BUDAPEST folyóirat szerkesztősége

Tartalom